Skip to main content

Groep: Real-time triggers + Post-trip feedback

Je behoort tot de interventiegroep real-time triggers + post-trip feedback. Dit betekent dat je stressniveau tijdens het rijden in real-time gemonitord wordt, en je zal gewaarschuwd worden als je stressniveau te hoog wordt. Zo wordt je bewust gemaakt van je stressniveau. Ook is je MILESTONE-app uitgerust met allerhande functies die bedoeld zijn om jou te informeren over je welzijn en over manieren hoe je dat welzijn kunt verbeteren.

Opgelet! Tijdens het gebruik van de MILESTONE-interventie moet je de notificaties van de Fitbit-app uitzetten. Dit doe je als volgt.

1) Tik in de Fitbit-app linksboven op het apparaat-symbooltje met de batterijstatus van je Fitbit

 

image.png


2) Tik op “Charge 5”

 

 

  

image.png

3) Tik op “Bewegingsprikkels”

  

image.png

4) Schakel “Bewegingsprikkels” uit.

 

image.png


5) Keer terug naar het menu “Charge 5”. Tik op “Meldingen”.

 

 

image.png


6) Schakel alle meldingen uit (bv. “Sms-berichten” moet op “Disabled” staan; de schakelaar bij bv. “Oproepen” moet grijs zijn)

image.png


7) Tik op “App-meldingen”

 

 

image.png


8) Zorg ervoor dat alleen het hokje van de MILESTONE-app geselecteerd is.

 image.png


Real-Time Triggers

Real-time meldingen: Verhoogd stressniveau

Als MILESTONE tijdens het rijden opmerkt dat je gestresseerd raakt, dan krijg je een real-timewaarschuwing. Je Fitbit zal dan beginnen te trillen. De melding hangt af van twee factoren:
-    Je bevindt je buiten je gebruikelijke lichamelijke stressniveau (bv. je hartslag is gewijzigd);
-    Je rijgedrag is anders dan normaal (bv. je maakt meer bruuske stuurbewegingen).

Indien beide factoren waar zijn, dan krijg je een eerste melding. Deze melding dient om je ervan bewust te maken dat je mogelijk een verhoogd stressniveau hebt.

Om het uur checkt het systeem of je deze notificatie moet krijgen. Deze notificatie kan je dus enkel krijgen op een rond uur, zoals 11:00, 13:00 of 16:00, dus slechts maximaal één keer per uur.

Samengevat: als je Fitbit tijdens het rijden begint te trillen op een rond uur, dan betekent dit dat je mogelijk een verhoogd stressniveau hebt.

Real-time meldingen: Te hoog stressniveau
Als MILESTONE tijdens het rijden opmerkt dat je zowel qua lichamelijke stress als qua rijgedrag erg afwijkt van je normale toestand, dan krijg je een tweede melding. Deze melding dient om je ervan bewust te maken dat je stressniveau te hoog is. Heb je een eerste melding gekregen (op een rond uur, bv. 13:00), en heb je nadien nog steeds stress, dan krijg je deze melding een half uur later (bv. om 13:30).

Samengevat: als je Fitbit tijdens het rijden een half uur nadat je een eerdere melding hebt gekregen begint te trillen, dan betekent dit dat je stressniveau mogelijk te hoog is.

Wat doe ik bij een verhoogd stressniveau?
Probeer op je ademhaling te letten en maak het zo aangenaam mogelijk in je voertuig. Luister bijvoorbeeld naar aangename muziek op de radio, of luister naar een podcast. Probeer ook eens om de radio volledig uit te zetten en je volledig gewaar te worden van de rit die je maakt.

Let op: houd steeds de aandacht bij het verkeer!

Wat doe ik bij een te hoog stressniveau?
Idealiter probeer je zo snel mogelijk een pauze in te lassen om tot rust te komen. Is een pauze niet mogelijk? Probeer dan dezelfde tips als hierboven: aangename muziek, een podcast of letten op je ademhaling.

De MILESTONE-app
Je maakt tijdens de interventiefase ook gebruik van de MILESTONE-app. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende functies van de app.

Vragenlijsten

image.png

Tijdens de interventiefase zal je dagelijks enkele korte vragen invullen in verband met je stressniveau, je slaperigheid, je slaapkwaliteit en je thermisch comfort (of je de omgeving als warm of koud aanvoelt of niet).

Een keer in de week zal je ook een vraag krijgen waarmee we je voortgang op het vlak van gedragsverandering kunnen checken. Om de zes weken krijg je via dit menu een meer uitgebreide vragenlijst waarmee we je gedragsverandering kunnen checken.

Let op: het menu “Vragenlijsten” is enkel ’s avonds vanaf 17:00 beschikbaar. Overdag kun je de vragenlijsten niet invullen.

Instructies

image.png

In het menu “Instructies” kun je een kort overzicht van de instructies specifiek voor jouw interventie terugvinden.

Instellingen

image.png

In het menu “Instellingen” vind je een aantal gegevens en opties voor de MILESTONE-app terug. Hier moet je niet per se iets mee doen.

image.png

image.png

-    In Mijn Profiel vind je persoonlijke gegevens terug en kan je indien gewenst je telefoonnummer en e-mailadres aanpassen.
-    In Meldingen kun je meldingen uitschakelen terwijl je bv. met verlof bent.
-    In Contactgegevens vind je de belangrijkste contactgegevens voor het MILESTONE-project terug.
-    In Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid vind je respectievelijk de gebruiksvoorwaarden voor de MILESTONE-app en diens privacybeleid terug.
-    Via Uitloggen kun je uitloggen uit de MILESTONE-app.

Mijn scores

image.png
In het menu “Mijn Scores” kun je je verschillende scores raadplegen. Deze scores zijn onderverdeeld in twee categorieën:
3.    Welzijn
4.    Rijgedrag

Wat welzijn betreft zie je hier vier scores:
-    Slaap (berekend op basis van parameters zoals je slaapefficiëntie, hoe lang het duurde vooraleer je in slaap viel, de duur van je slaap, …)
-    Stress 
-    Lichaamsbeweging (berekend op basis van het aantal actieve minuten per dag)
-    Stappen (berekend op basis van het aantal stappen per dag)

Wat rijgedrag betreft zie je hier drie scores:
-    Acceleratie (berekend op basis van je versnellingsgedrag, bruusk versnellen zorgt voor een lagere score)
-    Deceleratie (berekend op basis van je remgedrag, bruusk remmen zorgt voor een lagere score) 
-    Sturen (berekend op basis van je stuurgedrag, bruusk sturen zorgt voor een lagere score)

Om tussen beide schermen te wisselen swipe je op het scherm naar links of naar rechts.

image.png

image.png

Elke score wordt uitgedrukt in een getal van 1 tot 100. Hoe hoger dit getal is, des te beter is je score.

Bovenaan het scherm kun je de periode instellen waarvoor je je scores wilt raadplegen. Je kunt de scores raadplegen op vier tijdsschalen:
-    Dag
-    Week
-    Maand
-    Lifetime

Voor elke periode behalve “Dag” worden de scores gemiddeld over de betreffende periode. Als je dus de scores op weekbasis wilt zien, dan krijg je het gemiddelde van de week te zien.

Mijn doelen

image.png

In het menu “Mijn Doelen” kun je je doelen vinden die je kunt behalen om je welzijn te verbeteren. Elk doel stelt steeds een score voor die je kan behalen voor een bepaalde welzijnsparameter. Zo zijn er vier soorten doelen: een doel voor slaap, een doel voor stress, een doel voor lichaamsbeweging en een doel voor het aantal stappen.

image.png

image.png

Je actieve doelen kun je terugvinden in het menu “Huidige doelen”. Om een doel te behalen, moet je een vast aantal dagen een minimale score behalen voor een welzijnsparameter over een bepaalde tijdsperiode. Zo kan een mogelijk doel zijn dat je voor een periode van 7 dagen minstens 5 dagen lang een stapscore van 60 moet halen. Concreet betekent dit dat je tijdens de week waarin dit doel opengesteld wordt, minstens 6000 stappen per dag moet zetten voor minstens 5 dagen.

Bij elk doel kun je ook je voortgang checken. Je kan zien hoeveel dagen je reeds het doel behaald hebt. Bijvoorbeeld: als je 3/7 ziet bij een doel, betekent dit dat je 3 van de 7 dagen erin geslaagd bent om de minimale score van dit doel te behalen.

Als het je gelukt is om het doel te behalen na de tijdslimiet, dan wordt automatisch een nieuw doel actief. Als het je niet gelukt is om het doel te behalen na de tijdslimiet, dan blijft het huidig doel actief. In beide gevallen krijg je hier ook een notificatie van.

Als je in het scherm “Huidige doelen” op het pijltje tikt, krijg je een nieuw scherm te zien: “Voltooide doelen”. In dit scherm kun je zien welke doelen je reeds behaald hebt.

Voor elk van de vier soorten doelen zijn er ook vier moeilijkheidsgraden. De vier moeilijkheidsgraden zijn te herkennen aan de kleur van de badge geassocieerd met dat doel. Deze kleuren zijn brons, zilver, goud en platina. Je start hierbij steeds met brons en bouwt op naar het moeilijkste doel. Als je erin slaagt om het doel te behalen, dan verschijnt dit doel (inclusief de badge) in je lijst met voltooide doelen. Zo kun je steeds terugkijken op wat je allemaal behaald hebt.

image.png